DD Magic Carpet XL – En fantastisk recension

Vi får in en hel del recensioner av de som handlar av oss – och ibland får vi in helt fantastiska utförliga recensioner, som den här recensionen av DD Magic Carpet och DD Magic Carpet XL, av Torbjörn Haag. Så fin och utförlig att jag måste dela den med er (givetvis med tillåtelse). Tack Torbjörn!

När det gäller tarpar så skall jag erkänna att jag är nybörjare. Jag har använt “Primus Shelter Vindskydd” som jag uppskattar väldigt mycket. Framför allt vintertid., eftersom det är självstående, men sommartid det blir för varmt när solen står på. Tunnvävda gardiner går bra en solig sommardag 🙂
Men allt är min dotters fel som, tog intiativ till ensamvandringar i fjällen.Våra nya enmanstält har en tämligen liten absid, “-Man skulle ha en minitarp, som man skulle kunna spänna upp om det är blåsigt eller regnigt”. Men i dess UL tider (ultralätta), så duger ju inte vad som helst. Allting bör gärna även ha minst två funktioner och väga så lite som möjligt.


Så vi snokade på nätet och hitta då dessa. Vi köpte varsin för att testa, jag tog XL min dotter tog L.För att testa den, så har jag börjat använda den på mina dagsvandringar i Halland.

Jag måste säga att jag är överraskad över den mångsidiga funktionen.  Jag gillar den låga vikten och storleken. En riktig tarp för fler personer behöver vara 3-4 meter och blir snabbt stor och “tung”. Denna passar mig och går in i sidofacket på ryggsäcken eller t.o.m. i byxfickan.Sedan handlar det mycket att lära sig hur och var man skall sätta upp en tarp.  Tyvärr har jag inte gått i scouterna.Jag har testat mest i skogen, där är det tämligen enkelt. Jag har alltid med en liten bit snöre som jag fäster ena änden i ett träd, sedan fäster jag fotändan med tältpinnar mot vinden. Den sista kortändan fästen jag med staven, då kan jag enkelt flytta ändan utåt eller dra tarpen upp på staven för att öka ventilationen eller skugga. I nödfall kan stavar användas som tältpinnar i skogenSedan kombinerar jag detta med ett UL-liggunderlag naturligtvis 😉 .


Den enda nackdelen jag har hittat är den vanliga, packpåsen är som vanligt ett nummer för liten. Det kanske går ann att hemma vika ihop den och sedan stoppa ner den i påsen. Men det är inte lika enkelt att göra det när det är två plusgrader och regnar, så en liten längre/större påse hade inte varit fel. Nu trycker jag bara ner tarpen så får jag ta upp och torka den hemma.

Följande funktioner kan man använda den till (hittills):

  • Sittunderlag (Ej på grus)
  • Liggunderlag på mjuk mark
  • Regnskydd för utrustning medans man slår upp tältet.
  • Skydd för tältgolvet eller Absid ( s.k. footprint)
  • Vindskydd/regnskydd vid paus
  • Tak ovan sovsäck om vädret tillåter.
  • Extra nödbivack/regnjacka.


Mitt tält väger 950gram ( Helsport) med denna tarp är jag uppe i 1,1kg, vilket egentligen är för mycket, men tältet skall klara ett kalfjäll.

Nästa steg för mig blir att komplettera med 140×140, storlek large, som komplement till XL för mina helgvandringar.

Då kan jag använda den som ett footprint/Regnskydd.

Delning = 💚